Eerste hulp bij vuurwerkangst: de vuurwerkmix!

De vuurwerkmix: een beproefde blend met etherische oliën van Young Living is nu te bestellen bij bij BO! Bel 06 - 51319726 of mail huisdierenservicebo@gmail.com.

Welke medicatie tegen vuurwerkangst?

Door: Edith Kuiper, Sterkliniek Heiloo

 

Het is weer bijna oud en nieuw. Vuurwerk is voor vele mensen iets moois, maar het kan voor huisdieren een nare ervaring zijn. Tegenwoordig is er een breed scala aan producten die werken tegen vuurwerkangst. Maar hoe werken deze middelen en wat werkt goed voor uw dieren?

Om meer duidelijkheid te geven op deze vraag zijn hieronder de verschillende middelen uitgelegd. 
We beginnen in deze opsomming met de reguliere medicatie. Om vervolgens via supplementen uitleg te geven over andere alternatieven.

Medicatie:

ALPRAZOLAM voor hond en kat:
Alprazolam is verkrijgbaar als humane medicatie onder de naam Alprazolam, in 0,25 en 0,5 mg tabletten. Het valt onder de bezodiazepines. De anxiolytische (angst reducerende) werking van Alprazolam is wetenschappelijk goed onderbouwd. Hiermee kan op de dag van het afsteken van het vuurwerk begonnen worden, maar bij voorkeur een dag ervoor.
Een alternatief voor Alprazolam is DIAZEPAM (Valium), maar deze medicatie heeft een meer sedatieve (bewustzijns verlagende) en minder anxiolytische (angst reducerende) werking. Alprazolam heeft daarom de voorkeur. Voor alle bezodiazepines geldt dat zij slechts kort mogen worden gebruikt vanwege de zware belasting van nieren en lever en andere bijwerkingen.

SILEO voor de hond:
Sileo is het nieuwste middel dat geregistreerd is tegen vuurwerkangst bij honden. Het bevat Dexmedetomidine hydrochloride. Deze stof wordt in de geneeskunde gebruikt als pre-narcose en heeft dus een zeer sedatieve (bewustzijns verlagende) werking.
Dit middel zorgt voor bradycardie (vertraagde hartslag) en hypothermie (lage temperatuur). Veel voorkomende bijwerkingen zijn braken en incontinentie tijdens het effect van het middel.
Door de heftige fysieke reactie van dit middel, schrijven wij Sileo niet voor in onze kliniek.

Supplementen:

ZYLKÈNE voor hond en kat:
Zylkène is een supplement dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten.
Voor kortdurende stress zoals vuurwerkangst, kan 1 tot 2 dagen van tevoren met Zylkène worden begonnen en blijft men Zylkène gebruiken gedurende de periode van stress.

Aromatherapie:

In onze kliniek maken wij gebruik van de etherische oliën van Young Living*. Deze oliën zijn 100% natuurlijk en zuiver en hebben een fantastisch goede therapeutische waarde. Ze zijn voor allerlei klachten in te zetten, zowel fysiek als psychisch. Etherische oliën werken doormiddel van geur in het limbisch systeem (dit gaat zeer snel binnen 20 seconden), frequentie en op werkzame stoffen. Kortom zeer breed werkzaam en op een 100% natuurlijke manier! 
* Wij hebben heel bewust voor dit merk gekozen binnen onze kliniek.

VUURWERK-MIX voor de hond:
Dit is een door ons, vorig jaar, samengesteld recept van etherische oliën die rust geven bij vuurwerkangst. Deze mix kan tot op de laatste dag ingezet worden als blijkt dat het dier bang is voor vuurwerk. Het hoeft dus niet dagen of weken van te voren gebruikt te worden. Wel is het handig om eerder aan te schaffen om te ervaren hoe het dier erop reageert. 
Het zorgt ervoor dat de hond minder verblind is door angst en dus beter gerust gesteld kan worden. Reacties die van we van klanten kregen waren dat de hond gaat sneller door met spelen bij afleiding of rustig liggen kluiven aan iets lekkers. Felle reacties vlakte af waardoor het dier uit zichtzelf ging liggen slapen.

VUURWERK-MIX voor de kat:
De vuurwerk-mix kan voor korte duur, dus tijdens de oud en nieuw periode, ingezet worden bij katten. De olie niet op de kat zelf aanbrengen. Het beste is via een koudwater diffuser. In onze kliniek kunnen de assistente een passend advies geven.

VUURWERK-MIX voor het paard:
De vuurwerk-mix kan heel goed ingezet worden bij paarden. Zowel individueel als de hele stal.

Homeopathica e.d.:

Homeopathie maakt gebruikt van sterke verdunningen. Deze worden dmv schudden verdund en daarmee wordt de energie van de werkzame stof doorgegeven (even heel simpel uitgelegd). 
Er is een natuurlijk homeopathisch stappenplan waarmee dieren, ondersteund kunnen worden bij hun angst of bij de training om over deze angst heen te komen zonder een dier te versuffen. Deze middelen kunnen worden ingezet in meerdere stappen; ze versterken elkaars werking.
Voor het beste resultaat is het aan te raden om nog vóór de eerste vuurwerkknallen klinken te beginnen!
Start PUUR Tranquil of PHYTONICS Strezz begin November of eerder. Combineer dit met PUUR Nervo vanaf half december. Eventueel kan tijdens de knaldagen zelf nog Bach rescue remedy worden gegeven.
Puur nervo/nervositeit voor hond en kat:
Bij onrust en nervositeit bij dieren, in het bijzonder voor harde geluiden, vuurwerk of onweer. Ter ondersteuning bij training. PUUR Nervo kan ook worden gegeven voor ontspanning voor en na operaties en tijdens een reis. 
Phytonics Strezz voor hond en kat:
Bij acute- en chronische stress zowel fysiek als emotioneel. Bij vuurwerk.

BACH RESCUE voor hond en kat:
Bach Rescue is een 100% natuurlijke antistress remedie die snel verlichting geeft in noodsituaties die spanning en stress met zich meebrengen, bijvoorbeeld als huisdieren hevig schrikken of in paniek raken. Het helpt het dier rustig te blijven in moeilijke situaties, terwijl het dier wel alert blijft. Bach Rescue helpt bij ziekte, na een operatie of voor een bezoek aan de dierenarts of hondentrimster, maar Rescue wordt ook ingezet voor dieren die zenuwachtig zijn bij shows of wedstrijden. Bach (of bloesem) remedie werkt op frequenties.

Feromonen:

Katten scheiden feromonen af. Deze kunnen weer worden waargenomen door andere katten. Dit beïnvloed het gedrag. Feromonen kunnen door katten worden afgegeven door middel van bijvoorbeeld kopjes geven. Het geeft dan ook een rustgevend gevoel.

FELIWAY voor de kat:
Feliway ondersteunt bij stressvolle situaties. Door middel van een verdamper die in het stopcontact gaat, worden er feromonen afgegeven aan de omgeving. Dit geeft de kat een rustgevend gevoel.

SAMENVATTING: 
Sileo raden wij af.
Alprazolam beste alternatief wat reguliere medicatie betreft. Liefst dag van te voren al beginnen.

De vuurwerk-mix van de etherische oliën van Young Living is onze grootste aanrader. Kan zelfs op de laatste dag nog ingezet worden!

Het homeopathisch stappenplan is een goede manier mits op tijd ingezet. Voor nu valt deze mogelijkheid af aangezien het bijna oud en nieuw is.

Bachremedie kan ook op de laatste dag nog ingezet worden maar onze ervaring is dat de vuurwerk-mix van de etherische oliën beter werken.

Dieren die zo enorm bang zijn voor vuurwerk dat geen enkel middel goed blijkt te helpen? Dan is er maar een advies: Ga met het dier naar een plek wat vuurwerk vrij is! Gelukkig zijn er steeds meer bungalow parken die vuurwerkvrije arrangementen aanbieden. Echt een aanrader!

TTouch kan ook helpen

Tellington TTouch® is een vriendelijke en respectvolle manier van werken met dieren, ontwikkeld door Linda Tellington-Jones en wereldwijd al zo'n 35 jaar uitgedragen door meer dan 1000 practitioners in 30 verschillende landen. De methode is toepasbaar op alle diersoorten, of ze nu thuis gehouden worden, op de boerderij of in een dierentuin (hond, kat, paard, muis, slang, ect.). 

Tellington TTouch® kan ingezet worden bij opvoeding en training, bij het versterken van de band tussen mens en dier en als ondersteuning bij fysieke klachten of gedragsproblemen. De methode gaat uit van het absolute verband tussen de lichaamshouding en het gedrag van dieren . Met behulp van lichaamswerk, balanstraining en speciale hulpmiddelen werken we aan ontspanning en zorgen we ervoor dat het dier zich lichamelijk en mentaal prettig voelt. Dit maakt dat dieren zelfvertrouwen krijgen, het fijn vinden om samen met ons te zijn of met ons te werken. TTouch is ook een uitstekend hulpmiddel bij geluidsangst.

Meer weten over TTouch? Neem dan contact op met BO!

De bodywrap en het thundershirt kunnen een hond ook heel goed helpen bij geluidsangst. Kijk voor meer informatie hierover op:

https://tellingtonttouch.wordpress.com/2010/04/07/the-body-wrap-and-the-thunder-shirt-applying-the-right-touch-to-fearful-phobic-dogs/

Hoe help jij je hond nog meer bij vuurwerkangst?

Kijk voor een goed artikel boordevol tips op: http://www.doggo.nl/artikelen/probleemgedrag/is-jouw-hond-bang-voor-vuurwerk/